Pages

Tuesday 8 December 2015

RESEPI WANTAN GORENG orang bujang~

 Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah Sabtu n Ahad lepas, akak dengan mak n ayah bertarung menjaga dua orang kesayangan sepupu sepanjang ketiadaan pak cik mak cik akak. amboi melampau nau bertarung ye dok? haha jaga budak2 biasa jela.

petang Sabtu tu kami pergi Giant Batu Caves 2x dek non. pagi lepas joging Titiwangsa dengan petang lepas mak cik pak cik akak keluar outstation.

hujung2 minggu ni besela, ramai promoter promote barang, akak pun amekla satu setiap mini booth tu. nak beli tu, tengokla nanti2.

punya seronok jadi taster, akak yg kebetulan tolak troli yg terisi sepupu akak (rujuk gambar 1st..gituuuh) disapa manja oleh akak promoter ANLENE.
dengan selambenye dia promote akak susu ibu mengandung.
aik, akak dlm hati tefikir, akak ni nmpk matang sgt ke sbb muka akak keibuan?

akak pun xnk la ckp yg akak xkwin lg, akak just jwb maaf sy xminum susu.

eh eh promoter ni.
dah kita xnk tu, cm besela dia suruh kita rasa jugak. haa mampu kau nk nolak dek non klu dh dy agaknya duk usha je ko amek sume taster kat booth tapi sampai kat booth dy, ko boleh taknak.. hahaha

akak pun amek jela lepastu akak bg budak2 ni minum. sbb memang sungguh akak xminum susu.


 balik tu, mak akak dh prepare bahan nak buat wantan. tapi wantan tu nak buat pagi Ahad la. mak ni besela, prepare awal2.

Bahan-Bahan: 


1 peket kulit popia (akak tanya mak, kenapa tak guna kulit wantan, dia kata guna kulit popia pun jadik) -popia lipat jadi 4, lepastu gunting. mak akak tak guna sampai habis 1 peket, dia amek sikit je.

2 biji ubi kentang (rebus lepastu potong dadu)kalau nak sedap, letakla udang ke crab stick ke.. 

1/2 bj bawang besar- cincang halus 

2 tsp tepung jagung 

 3 sudu makan kicap cair

 1/2 tsp lada sulah  1 btg carrot - sagat  

Sedikit daun bawang  dan garam secukup rasa


 Cara-cara:


 Gaul sebati semua bahan inti dan perap dlm peti sejuk selama sejam. Letakkan 1 sudu kecil inti dlm kulit popia dan bungkuskan. Basahkan bahagian tepi kulit popia (mak akak ajar guna air je) supaya dia melekat. 
Goreng hingga kuning keemasan dan blh dihidang dgn sos cili. (Kami xsempat menyicah, makan camtu je dah sedap).


hehe :D



tadaaa ni lah hasilnya.

akak letak tisu banyak2 utk serap minyak sebab wantan goreng memang berminyak.



No comments:

Post a Comment