tergelak sendiri. meatball malaysia aka cekodok meatball. haha. kemain nak makan dengan spageti tapi jd lain pulak, tapi sedap jgk. not bad, seriously. ok, kalau nak twu buat macam mana, follow turutan gambar :D
tumis bawang besar yg dipotong dadu dengan planta sampai keperangan. lepastu asingkan.
at the same time, ambik minced meat. akak beli saudi gold punya dan yg penting HALAL ya.
inilah minced meatnya. cuci dulu bagi bersih sebab ada darah sikit.
lepastu gaul dgn garam, gula, lada putih, serbuk perasa secukupnya dan telur sebiji (adjust ikut rasa masing2)
ok jadi macam ni. jgn lupa letak balik bawang yg kita ketepikan tu dlm besen yg sama. planta tu letak biasa2 je sbb takut jd cair.
sebabkan akak punya adunan tu cair, akak pun adjust sendiri letak tepung. haha. utk senang bentuk.
dah jadi macam ni, test pulak, senang bentuk tak, kalau tak ok, tambah tepung lagi. hee. tapi jgn banyak nanti rasa tepung semata2.
then, ambik pinggan lain isi tepung gandum lepastu bentukkan dan golek kat tepung supaya tak melekat2.
goreng garing2. :D
dan tadaaa.. inilah rupanya.
ini regunya. cekodok meatball dan spageti :)
Alhamdulillah.
Siru 'ala barakatillah.
No comments:
Post a Comment